Over Smart Speakers

Een nieuwe innovatie nadert onze huiskamers – Smart Speakers.

Een Smart Speaker is een speaker waar je tegen kan praten – je kan opdrachten geven en vragen stellen. ‘Speel muziek’, ‘wat voor weer wordt het?’, ‘doe het licht aan’, ‘welke afspraken heb ik vandaag?’, ‘zet een timer voor 5 minuten’ – noem maar op. Smart Speakers zijn een soort ‘virtual personal assistants’. Ze spreken op dit moment nog geen Nederlands overigens.

Amazon heeft de Echo, de Echo Tap en de Echo Dot, Google levert de Home. Apple werkt ook aan een Smart Speaker, gebaseerd op de Siri-technologie die al gebruikt wordt in iPhones en andere Apple-devices: de HomePod is ondertussen aangekondigd.

Voor wie Siri kent: de manier waarop Smart Speakers werken lijkt op Siri. Met als verschil dat Smart Speakers aparte devices zijn, en de microfoons van de Smart Speakers zo geavanceerd zijn dat ze zelfs met veel achtergrond-geluid de vragen en opdrachten kunnen horen. Je zegt dus gewoon ‘Alexa’ (voor de Echo en Echo Dot) of ‘OK Google’ (voor de Home) en daarna luistert het device naar je vraag of opdracht.

Deze introductie-video’s van Google en Amazon geven een prima indruk van de manier waarop Smart Speakers werken.

De verwachting is dat deze apparaten nog behoorlijk door worden ontwikkeld en uiteindelijk een prominente rol in onze huizen gaan spelen – zeker als die steeds meer ‘connected’ worden.

Op dit moment zijn de Smart Speakers van Amazon en Google nog niet te koop in Nederland. Lees hier de actuele situatie.